Żywienie w chorobach

Czy wiesz, że niezdrowe odżywianie przyczynia się do niemal 11 milionów zgonów rocznie?

Odpowiednia dieta to podstawa w zapobieganiu oraz leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Właściwym odżywianiem możesz nie tylko zapobiec ich rozwojowi, ale także sprawić, że proces leczenia będzie bardziej efektywny.

Dietoterapia chorób opiera się najczęściej o podstawowe zasady zdrowego odżywiania, jednak niektóre jednostki chorobowe wymagają specjalnego podejścia.

Jako dietetyk kliniczny skutecznie i bezpiecznie pomagam pacjentom cierpiącym na:

  • zaburzenia gospodarki węglowodanowej (cukrzyca i insulinooporność)
  • choroby tarczycy (niedoczynność, nadczynność, choroba Hashimoto)
  • dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (zespół jelita drażliwego, zaparcia, SIBO)
  • alergie i nietolerancje pokarmowe
  • celiakię
  • choroby układu krążenia (nadciśnienie, miażdżyca, dyslipidemie)
  • inne choroby metaboliczne (dna moczanowa, osteoporoza)
  • nowotwory